Alaska Range

Hogyan készült a Kelepce?

.
A legújabb regényemmel kapcsolatban ezeket a kérdéseket kaptam:
.
Miért éppen krimi?
Mi a célom a regénnyel?

Miért éppen Alaszka?

 

Haladjunk visszafelé!
.

Biztosan sokan láttátok az 1990-ben debütáló Miért éppen Alaszka? című zseniális sorozatot. Sokan máig erre asszociáltok, amikor meghalljátok vagy meglátjátok Alaszka nevét. Pedig Alaszka ennél sokkal több, lenyűgöző, varázslatos vidék, amire az ottaniak és akik odalátogatnak, azt mondják, az életben egyszer mindenkinek látnia kell. Én élőben sajnos (még) nem láttam, de tanulmányoztam az állam történelmét, sok filmet megnéztem (dokumentumfilmeket is) és sok könyvet olvastam róla. Így érzésem szerint a történetemet jól el tudtam helyezni ott. Igyekeztem annyira élethűen beilleszteni a valós környezetbe, amennyire csak lehetséges volt. A történet fő szála az Aleut-szigetcsoport egyik képzeletbeli szigetén játszódik. Azonban bizonyos eseményei valós helyszíneken (Anchorage, Juneau, Alaska Range), kanadai területeken (Dawson City, Klondike-vidék), Kaliforniában (San Francisco, Los Angeles, Sacramento stb.). A szereplőim is mind a képzelet szüleményei, bár vannak közöttük ma is élő személyek, igaz csak az említés szintjén.

Természetesen a cselekmény megszerkesztésén túl rengeteg kutatómunkára volt szükségem. A történet 2016-ban játszódik, még arra is figyeltem, hogy adott év, adott napján volt-e telihold, az adott városban hány fok volt. Nem beszélve a napkelték és napnyugták változásairól.

Mi a célom a regénnyel?
.

A szórakoztatás, semmi egyéb. Nem akarom a világot megváltani vele. Nem akarok többet se kihozni belőle, mint ami: egy remélhetőleg izgalmas, picit érzelmes és szenvedélyes, bonyolult sztori, amiben ha az olvasó figyel, és jól következtet, a vége előtt kitalálhatja, hogy ki a gyilkos.
Azért elárulom, hogy nem lesz egyszerű. ?
.

Miért éppen krimi?
.

1998-ban egy novellámmal második lettem egy népszerű magazin novellapályázatán – ekkor indult az írói pályafutásom. Kisebb-nagyobb kihagyásokkal azóta is folyamatosan írok, vagy másokat oktatok írásra az egyesületben. Az a bizonyos „első” novellám krimi volt, de valamiért azóta sem foglalkoztam a műfajjal. Viszont most vérszemet kaptam, és ha Isten is segít, meg fogom írni a krimiötleteimet.
.
Alaska Range Alaska Alaszka-hegység Mount Denali
.
Kedvcsinálónak itt egy fülszövegféle, ami természetesen még változhat, sőt változni fog (a főszerkesztő a fejemre koppint):
.
„Miranda Foster, a milliárdos örökösnő a férjével nyomozóirodát működtet San Franciscóban. Egyik nap a húga azzal hívja fel, hogy az apjukat meggyilkolták, és ő a gyanúsított. Miranda bár tizenöt évvel ezelőtt úgy hagyta ott az Eagle-szigeten lévő szülői házat, hogy többé nem tér vissza, a húga kérésére mégis odarepül a férjével, és a rendőrségi tiltás ellenére azonnal nyomozásba kezd. Az elsőt még több gyilkosság követi, és Mirandáék egyre mélyebbre merülnek egy régmúltba visszanyúló, de a jelenre is kiható, szerteágazó történetbe. Rájönnek, hogy valaki olyan aprólékosan megszerkesztett kelepcét állított, amibe már az első nap belesétáltak, ami minden nappal egyre szorosabban fonódik köréjük, és amiből talán nem vezet kiút. Versenyt futnak az idővel, hogy még azelőtt elkapják a gyilkost, mielőtt rájuk kerülne a sor.
A történet a megtagadott múlt, elfojtott érzelmek és gúzsba kötött lelkek nyomában vezeti az olvasót Alaszka varázslatos földjére.”
.
.

.
.

Please follow and like us:

2 Comments on “Hogyan készült a Kelepce?

  1. Izgalmasnak ígérkezik,az első olvasói között leszek.

Comments are closed.