HOGYAN ÍRJUNK REGÉNYT? – BEMUTATÓ

A Trivium Egyesület 2022 októberében 5. alkalommal indítja a Hogyan írjunk regényt? elnevezésű 6 hónapig tartó online regényíró képzését, amelyre felvételi novellapályázaton való indulással lehet jelentkezni. A képzéssel kapcsolatos fontosabb információkat rövid videóban összefoglalva adjuk közre.


A Hogyan írjunk regényt? online képzésről

Minden képzésre csak annyi jelentkezőt vettünk fel, amennyivel hétről hétre azonos színvonalon és törődéssel, egyénileg tudtunk foglalkozni, mert amíg egy résztvevő a hetente megkapott tananyag mellett csak a saját regényével foglalkozott (írta és javította), az oktatója rajta kívül az összes, általa mentorált résztvevő munkáját olvasta, értékelte, szükség szerint korrektúrát írt rá, és ez fokozott figyelmet, sok munkát, erőfeszítést és időt igényelt tőle.

A résztvevőket nem hasonlítottuk egymáshoz, mindenkinek önmagához képest kellett fejlődést elérnie, és a regényírással haladnia a tanultak alapján. Az első és a második szint végén (a 2. hónap, illetve a 4. hónap végén) összegzés után az oktató javaslatára a résztvevő vagy továbbjutott a következő szintre, vagy amennyiben nem tudott fejlődést felmutatni, esetleg a regényével nem megfelelő ütemben és minőségben haladt, elbúcsúztunk tőle. Természetesen a résztvevő is bármikor kiléphetett mindenféle következmény nélkül, ha úgy érezte, nem neki való a képzés.

Az értékelésről

Az értékelések mindig őszinték voltak, szigorúan a lényeget tartalmazták, a bántás szándéka nélkül. A korrektúrák aprólékosak, még a vesszőhibákat is jelölték, és a hibás mondatokra, szövegrészekre javaslatot is adtak. A résztvevőknek a képzés elején leírtuk, hogy az értékelések, hibajelzések kizárólag a műnek szólnak, esetleg az ő teljesítményüknek, de sosem a személyüknek. Az oktatók tisztelettel és megértéssel fordultak a résztvevők felé, és egy-egy leminősítésnek látszó, „darabokra cincálós” értékelés is kizárólag a megírt szövegre vonatkozott, és nem a szerzőjére. A szerző nem lesz kevésbé értékes ember és kevésbé tehetséges az oktatók szemében, hiszen a cél sosem a résztvevő megalázása, hanem hogy megtanuljon regényt írni.

 

Please follow and like us: