Eve Rigel – Szövegszerkesztési gyorstalpaló (Írásoktatás)

Szövegszerkesztési gyorstalpaló

0
(0)
Szövegszerkesztési gyorstalpaló.
Azoknak, akiket illet…

.
Az oldalbeállítás a különböző szövegszerkesztőkben alapértelmezetten 2 cm szokott lenni minden irányban (A/4), és be van állítva egy alapértelmezett stílus is (nem kell őket piszkálni). Ezen beállításokon nem szokás változtatni – ezért mi sem kérjük külön –, csak akkor, ha valaki speciálisan szerkeszt, pl. íráskor eleve olyan szövegképet szeretne látni, amilyen egy nyomtatott könyv oldala.
A Times New Roman 12-es betűtípus, illetve betűméret is általános, valószínűleg mindenkinél megtalálható a szövegszerkesztőben, és nekünk is könnyebb a szerkesztés vele.
Amiért ragaszkodunk a tabulátorral és a felsorolással történő behúzás (új bekezdés) mellőzéséhez az, hogy minden szövegszerkesztő más, és egészen elképesztő szintű széthúzást szoktunk tapasztalni, továbbá nagyon megnehezíti a későbbi szerkesztést akár a honlapra történik, akár megjelenéshez. Nagy mennyiségű novella beérkezésekor nem mindegy, hogy a szerkesztés egy percet vagy egy órát vesz igénybe. Nem beszélve arról, hogy a könyvkiadók olvasószerkesztői amint meglátnak egy agyontabulátorozott szöveget, nagy ívben behajítják a kukába.
A pályázatainkra sok olyan novella érkezik, amelyeknél a szerző totálisan figyelmen kívül hagyja a pályázati kiírásban szereplő formázási feltételeket.
Nekik szól ez a kis egyszerűsített, szájbarágós gyorstalpaló. Ha csak ezeket beállítják a szövegszerkesztő bekezdés paneljén, már azzal mindannyiunk életét jelentősen megkönnyítik. 🙂
.

Hogy tetszett a bejegyzés?

Kattints valamelyik csillagra az értékeléshez!

Az értékelések átlaga 0 / 5. Értékelések száma: 0

Legyél te az első, aki értékeli a bejegyzést!

Ha hasznosnak találtad ezt a bejegyzést...

Kövess a közösségi oldalaimon is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük